Bulgarian Chess Club

 
Bulgarian Chess Club

 
Рейтинг: 3.00
(102)
Новини
Членство в клуба
Отбори
e-mail турнир
Предизвикателства
ШК Енергия - 64
Снимки от Еврика - 64
Торино 2006
M-tel Masters 2006
Публикации
Избрани партии
Форум
Фото
Снимки на Топалов
Други анкети
Links
Библиотека
Downloads


Вашето мнение е важно за нас За контакти Приятели

Новини / НОВИНИ

Вземи в gLOG
04 Януари 07, 20:34 / Автор: Агенция "Фокус"
"Спорт репорт": “Крамник – Топалов: битката продължава отново"
“Крамник – Топалов: битката продължава отново”. Така започва материалът на руското електронно издание "Спорт репорт", което в своята статия почти осмива амбициите на българската страна за реванш между двамата шахматисти и опитите на Силвио Данаилов и Веско Топалов да докажат, че Крамник е спечелил неправомерно световната титла на ФИДЕ. Според изданието е сигурно, че на супертурнира във Вайк ан Зее, който започва на 12 януари, Крамник няма да подаде ръка на Топалов.
Агенция "Фокус" предоставя на своите читатели части от материала:
“Веднага след безславната загуба българите пискаха реванш от Крамник. На 15 декември “знаменитият” (бел. “Фокус” думата “знаменит” поставена в кавички) мениджър Силвио Данаилов разпространи официална заявка до ФИДЕ, с която поиска реванш между 12 и 30 април. След това последва въпросът колко юридически правомерна е такава заявка. Оказа, че някъде в правилника на ФИДЕ наистина имало такава точка – всеки играч в ЕЛО над 2700 може да предизвика световния шампион, ако обезпечи наградния фонд. Впрочем съветникът на президента на ФИДЕ Берик Балгабаев призна неотдавна в свое интервю, че тази точка може да претърпи скоро промени. Световният шампион ще може да бъде предизвикан само от предишния. Но докато точката не е променена Данаилов с радост поиска реванша като излишно комерсиализира шаха. Той заяви, че организаторите на мача ще осигурят $1.5 млн. награден фонд от които 1 млн. за световния шампион 500 хиляди за претендента и 300 хиляди (20% от наградния фонд) ще отидат за развитие на ФИДЕ. Данаилов обаче пропусна едно важно условие – за да поиска реванш, той трябваше да представи банкови гаранции. По неговите думи обаче той не направил това, защото на следващия ден била обявена смъртната присъда на медиците в Либия и всички други дела временно отишли на втори план. Но има една голяма пречка по пътя на реализирането на българската мечта. От 12 септември до 1 октомври започва Световното първенство на ФИДЕ в Мексико и според правилата състезанието между Крамник и Топалов трябва да бъде поне 6 месеца по-рано.
С типичната за Данаилов хитрост; разбираемо е, че мачът трябва да завърши до 12 март и съответно да започне в последната седмица на февруари. Това обаче вече не означава март, а февруари-март. Дори да предложим, че всичките неуредици ще бъдат оправени, самите играчи няма да имат достатъчно време да се подготвят. Освен самият турнир ще съвпадне със супер-турнира Линарес.
И след всичко казано дотук историята придоби освен морално-етически характер, не по-малко и юридически.
През следващия ден след обявяването на искането за реванш Веселин Топалов даде интервю за испанското радио ABC. Някои от изказванията на Топалов след “тоалетния скандал” имаха ефект на хвърлена бомба, но интервюто на българския гросмайстор мина всички граници. Някои о изказванията му бяха изключително некоректни и абсолютно предумишлени.
Не е изключено думите на Топалов да бяха менажирани отнякъде, а е възможно и да бъдат неправилно предадени. Но журналистът, взел интервюто, каза, че е готов да представи запис с гласа на Топалов, ако някой се съмнява в неговите думи”.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

1.6319